Leczo warzywno - mięsne z pieczarkami i cukinią
Bożena1960Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina
Składniki:
cukinia - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1/2 szt.
papryka żółta - 1 szt.
pieczarki - 250 g
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
bulion warzywny - 1 szklanka
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
dodatkowo - przyprawa uniwersalna do smaku
mąka pszenna - 1,5 łyżki
woda zimna - 1/4 szklanki
Dodatkowe informacje:
Danie można zagęścić zamiast mąką z wodą to delikatną zasmażką, albo w ogólne nie zagęszczać.Sposób przygotowania:
Kolorowe papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w nie duże paski lub kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.
Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
Po podsmażeniu mięso z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka, na patelnie dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy przygotowane papryki smażymy około 15 -20 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy cukinię i smażymy jeszcze około 8 - 10 minut.
Zawartość patelni dodajemy do garnka z mięsem, dodajemy szklankę bulionu warzywnego, przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu.
Całość doprawiamy papryką słodką, solą morską drobną oraz białym pieprzem mielonym do smaku (możemy doprawić w razie potrzeby przyprawą uniwersalną).
Kiedy warzywa są miękkie danie zagęszczamy delikatnie mąką wymieszaną w wodzie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.