Krucha szarlotka
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
masło lub margaryna - 1 kostka
jajka - 4 szt.
cukier puder - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
dodatkowo; jabłka - 1,5 kg
cynamon - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Szybko zagnieść gładkie ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać ze skóry zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cynamon, cukier waniliowy i cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek).
3/4 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 26 cm,przykryć jabłkami, pianą ubitą z białek oraz kruszonką z reszty ciasta.
Piec 50 minut w gorącym piekarniku 200 - 220 stopni.C
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.