Zapiekanka z wiśni
Bożena1960Rodzaj posiłku: zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
chudy ser twarogowy - 250 g
masło - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą, jednolitą masę, dodając stopniowy po kawałku twarogu. Natomiast z białek ubić pianę, połączyć ją z masą serową, delikatnie wymieszać dodając proszek do pieczenia. Wiśnie ułożone w tortownicy zalać przygotowaną masą serową. Potrawę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 45 minut. Po zapieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem i ozdobić wiśniami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.