Wędzone pstrągi
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Składniki:
solanka - woda zimna - 5 litrów
cukier - 3/4 szklanki
sól - 1/2 kg
liście laurowe - 3 - 4 szt.
ząbki czosnku - 3 szt.
Sposób przygotowania:
Myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy solankę do której włożymy oczyszczone pstrągi.
Do dużego wiadra lub miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
Następnie dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, oraz ząbki czosnku.
Do solanki wkładamy pstrągi i odkładamy na noc w chłodne miejsce.
Przed wędzeniem pstrągi wyjmujemy z solanki przepłukujemy wodą osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie wkładamy w odpowiednie formy ,wieszamy na powietrzu w celu całkowitego osuszenia na około 3 godziny.
W między czasie rozpalamy niewielki ogień (dymek) i w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni wędzimy ryby przez ok. trzy godziny drzewem owocowym.
Po uwędzeniu rybę odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Podajemy z plasterkami cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.