Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą i czeko śliwką
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
orzechy laskowe tarte - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1/2 łyżeczki
jajka - 3 szt.
sól - 1 szczypta
cukier - 1/2 szklanki
orzechy włoskie - 3/4 szklanki
marchewki - 3 - 4 szt.
Polewa; czekolada gorzka - 200 g
mleko - 1/4 szklanki
czeko - śliwka - 2 łyżki
Dodatkowo; orzechy do dekoracji - 6 -7 szt.
Sposób przygotowania:
Orzechy włoskie obrać , następnie posiekać na mniejsze kawałki.
Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodać cynamon oraz tarte orzechy laskowe i wymieszać.
Jajka utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym oraz z szczyptą soli na puszystą masę.
Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej.
Masę jajeczną połączyć z sypkimi składnikami miksując na średnich obrotach miksera.
Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie oraz startą marchewkę i ponownie wymieszać , ale już łyżką drewnianą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (u mnie w kształcie serca).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą ,dekorować połówkami orzechów.
Polewa;
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka lub kremówki.
Po całkowitym rozpuszczeniu dodać czeko - śliwkę i wymieszać.
Rada ;
Jak ktoś lubi mocno słodkie może dać więcej cukru.
Część mąki zastąpiłam tartymi orzechami laskowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.