Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 160 ml
margaryna - 150 g
mąka pszenna - 180 - 200 g
cukier drobny - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
kakao ciemne - 3 łyżki
jajka - 1 szt.
soda oczyszczona lub proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
śliwki (u mnie mrożone) - 300 g
polewa czekoladowa:
czekolada - 150 g
śmietanka 30 % - 150 ml
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolade, dodajemy mleko lub śmietanę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.