Tort Komunijny
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 szklanka
mąka tortowa - 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
Poncz - woda ciepła - 1/2 szklanki
cukier - 3 łyżki
sok z cytryny - 1 szt.
krem śmietankowy gotowy - 1 opakowanie
krem śmietankowo - serowy - kremówka 30 % - 1,200 litra
serek mascarpone - 500 g
cukier puder - 4 - 5 łyżki
śmietan fix - 3 opakowania
dodatkowo - wiórki kokosowe - 100 g
konfitura wiśniowa - 400 g
perełki cukrowe srebrne - 1/2 opakowania
dekoracja kilka
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo dodawać cały czas ubijając cukier na przemian z żółtkami .
Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Przesiać do masy jajecznej , delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 -45 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu dobrze wystudzić , następnie przekroić na 3 blaty.
Poncz;
Ciepłą wodę rozmieszać z cukrem oraz sokiem z cytryny.
Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.
Krem śmietankowo - serowy:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix.
Część ubitej śmietany połączyć z serkiem mascarpone , a następnie z pozostałą śmietaną.
Składanie tortu ;
Dolny blat ułożyć na paterze, lub na podkładce, nasączyć ponczem, posmarować konfiturą wiśniową, następnie wyłożyć część kremu śmietankowo -serowego rozłożyć równomiernie, nałożyć drugi blat i zrobić to samo.
Nałożyć trzeci górny blat (tego już nie nasączać).
Na górnym blacie zaznaczyć wzdłuż krótszego boku połowę czyli środek za pomocą nitki.
Od środka z obu stron ściąć lekkie wgłębienie, (tak by biszkopt miał na środku lekko wklęsły dołek jak książka).
Cały tort wysmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.
Boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.
Na wierzchu ułożyć dekoracje wykonane z masy cukrowej (własnej roboty)
ozdoby można kupić gotowe , ja sama robiłam oprócz winogron.
Tort udekorować kremem śmietankowo - serowym i cukrowymi perełkami co widać na torcie).
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin ,a najlepiej na całą noc.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.