![Knedle ze śliwkami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2019-11/13334-photo-main.jpg)
Knedle ze śliwkami
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sól do smaku
cukier do posypania knedli - 1/2 szklanki
masło - 1/4 kostki
śmietana 18 % - 200 ml
Sposób przygotowania:
Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli.
Zarabiamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy rulon, który kroimy na porcje.
Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy. Na środek kładziemy śliwkę dodając cukru.
Owoc otaczamy ciastem tworząc knedle (kulę).
Tak przygotowane knedle gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 8 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
Podajemy polane masłem i posypane cukrem w towarzystwie śmietany.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.