
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone boczkiem

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, jajka, mięso, grzyby, pszenica
Składniki:
kapusta kiszona - 500 g
suszonych grzybków - 40 g
cebula większa - 1 szt.
sól - do smaku
pieprz ziołowy - do smaku
olej do smażenia - 3 łyżki
Ciasto na pierogi:
gorącej wody - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
olej - 3 łyżki
sól - łyżeczka
Do okraszania:
boczek wędzony - 200 g
cebula - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święta. PolecamSposób przygotowania:
Grzyby suszone zalać gorącą wodą i moczyć przez 1,5 godziny, następnie ugotować, odcedzić, wystudzić i drobno pokroić. Kapustę zalać zimną wodą i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, wystudzić i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać do połączenia składników.
Do miski przesypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Stopniowo wlewać gorącą wodę, połączyć delikatnie z ciastem, wlać jajko wcześniej rozbełtane z dodatkiem oleju i wyrobić gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi. Pierogi układać na czystym ręczniku (ścierce). Gotowe pierogi zakryć drugą ścierką, by nie wysychały. Wkładać porcjami na gotującą, osoloną wodę. Gotować kilka minut od momentu wypłynięcia około 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszane skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.