jabłkowo-cynamonowe racuchy
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
cukier z cynamonem - 1 opakowanie
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
cukier - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
cynamon - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
dodatkowo; jabłka - 3 szt.
cukier puder - 1/2 szklanki
olej do smażenia - 100 ml
jogurt - 100 g
dżem - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować i wystudzić, jajka utrzeć do białości z cukrami, dodać wystudzone mleko cały czas miksując.
Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą a także z cynamonem.
Zmiksować na gładkie jednolite ciasto.
Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Starte jabłka dodać do ciasta i wymieszać.
Smażyć nieduże racuchy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Podawać z ulubionymi dodatkami i owocami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.