Ciasto bez wyrabiania
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 opakowanie
jajka - 4 szt.
mleko letnie - 3/4 szklanki
sól - 1 szczypta
kruszonka - masło - 100 g
mąka pszenna - 150 g
cukier - 1/2 szklanki
Dodatkowe informacje:
Rada;Pamiętajmy ciasta nie wyrabiamy,
Zachowujemy podaną kolejność,
Składniki dodajemy warstwami równomiernie,
Jajka ubijamy mikserem lub jak kto woli roztrzepać widelcem,
Blaszka wielkości 24/30 cm,
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
Sposób przygotowania:
Miskę okrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiając dłońmi tak by składniki się połączyły.
Ciasto krótko mieszamy , następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy równomiernie, na wierzch ciasta układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto.
Na owoce rozkruszamy palcami kruszonkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut. ( w zależności od pieca).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.