Ciasto jogurtowe z galaretkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): bałkańska, grecka, śródziemnomorska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, nabiał krowi
Składniki:
jogurt naturalny grecki - 800 ml
jogurt naturalny zwykły - 600 ml
żelatyna spożywcza (na 1 litr płynu 6 łyżeczek żelatyny) - 9 łyżeczek
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy folią spożywczą.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jogurt naturalny grecki mieszamy z jogurtem naturalnym zwykłym i cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec łączymy z pokrojonymi galaretkami.
Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. (najlepiej na całą noc). Następnego dnia po wyjęciu gotowe ciasto jogurtowe wykładamy na półmisek, ściągamy folię spożywczą i dekorujemy odłożonymi galaretkami.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.