Klopsiki w sosie koperkowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mięso indycze mielone - 500 g
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
bułka tarta - trochę
czosnek - 2 ząbki
sól i pieprz - do smaku
sos:
śmietana 18 % - 200 ml
mąka - 2 - 3 łyżki
koperek posiekać - 1 pęk
rosół - 1 litr
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu klopsiki wyjąc na sitko, przestudzić. Koperek oczyścić, opłukać i drobniutko posiekać. Śmietanę rozprowadzić z mąką, szczyptą soli oraz wystudzonym wywarem, w którym gotowały się pulpeciki, dolać do pozostałego wywaru starannie mieszając i jeszcze chwile pogotować. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem, solą.
Do gotowego sosu włożyć pulpeciki, całość jeszcze chwile podgrzewać.
Podawać z ziemniaczkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.