Sałatka warstwowa z papryką konserwową
Bożena1960Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: jajka, mięso, strączkowe, drób
Składniki:
kapusta pekińska - 1/2 szt.
ogórki kiszone lub konserwowe - 3 - 4 szt.
groszek konserwowy - 1 słoik
kukurydza konserwowa - 1 słoik
papryka konserwowa - 1 słoik
cebula - 1 szt.
majonez - 1 słoik
ketchup - 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy w drobną kostkę, groszek konserwowy i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy.
Paprykę konserwową po odsączeniu kroimy w drobną kostkę jak i cebulę po obraniu również kroimy w kostkę.
Kapustę pekińską oczyszczamy z brzydkich liści i szatkujemy,następnie mieszamy z majonezem.
Składniki układamy warstwami w szklanej salaterce począwszy od mięsa i dalej pozostałe składniki.
Każdą warstwę przekładamy majonezem i ketchupem.
Na sam koniec ułożyć kapustę wymieszaną z majonezem.
Rada;
Warstwy można układać według siebie, można przełożyć również poszatkowaną kapustą pekińską bez majonezu a tylko polać majonezem.
Równie smakuje dobrze.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.