Świąteczne makówki
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, orzeszki ziemne, nabiał krowi
Składniki:
mak - 500 g
woda około - 2 litra
masło - 50 g
rodzynki - 100 g
migdały płatki - 2 łyżki
olejek migdałowy kilka kropel
cukier dodać do smaku
Dodatkowo ; do ozdoby wiórki kokosowe - 50 g
Sposób przygotowania:
Gotować aż masa będzie miała konsystencję prawie gęstej śmietany.
Zdjąć z ognia.
Batony pokroić w kromki grubości do 1 cm.
Masę i pokrojone batony układamy warstwami w misce lub salaterce( u mnie miska bo robię dużo dlatego że je lubimy).
Pierwsza i ostatnia warstwa to masa makowa.
Makówki odłożyć w chłodne miejscu na kilka godzin ( u mnie balkon).
Górę udekorować wiórkami kokosowymi oraz obranymi migdałami i płatkami migdałów.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.