Sernik na kakaowym spodzie kruchym
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2,5 szklanki
kakao ciemne - 4 łyżki
margaryna - 1 kostka
masło - 1/2 kostki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
żółtka jajek - 2 szt.
cukier puder - 3/4 szklanki
Masa serowa:
Wiaderko mielonego twarogu sernikowego - 1 kg
budynie waniliowe bez cukru - 2 opakowania
sok z cytryny - 1/2 szt.
śmietana gęsta 18% - 4 łyżki
cukier drobny - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta - 4 łyżki
bułka tarta do blaszki - 3 łyżki
tłuszcz do blaszki duża - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Sernik który na pewno każdy z nas lubi i u mnie jest ciastem nr. 1 na każdym spotkaniu rodzinnym , świętach czy jakichkolwiek imprezach okolicznościowych. Sernik puszysty, pyszny i na jednym kawałku się nie skończy. PolecamSposób przygotowania:
Do większej miski włożyć wszystkie suche składniki, dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło i margarynę oraz żółtka. Całość zagnieść w jednolite, gładkie ciasto, podzielić je na dwie części większą i mniejszą. Mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki, natomiast większa wyłożyć spód tortownicy - blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wielkość tortownicy 25/25 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, cały czas miksują dodać śmietanę oraz proszek budyniowy. Stopniowo dodawać porcjami twaróg. Białka ubić na sztywną pianę dodają (białka pozostałe z żółtek) i wmieszać łyżką drewnianą do masy serowej. Masę serową wyłożyć na przygotowane ciasto w blaszce. Następnie wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 30 minut, po czym wyjąć, całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.