Ciasto orzechowe z jabłkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica
Składniki:
cukier - 250 g
orzechy włoskie mielone - 250 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon mielony - 1/2 łyżeczki
otarta skórka pomarańczy - 1 szt.
dżem - 1 słoik
wiórki kokosowe - 50 g
dodatkowo; tłuszcz do formy - 1 łyżka
bułka tarta do formy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Zmielone orzechy przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do połączenia.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wielkości 26/30 cm (blaszka może być mniejsza, ale nie większa, można zrobić w większej blaszce ale wtedy należy powiększyć proporcje składników).
Pieczemy najpierw w temperaturze 180 stopni.C przez 30 - 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 - 20 minut (najlepiej do suchego patyczka).
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta smarujemy dżemem (smak dowolny) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.