Kotlety z kalafiora i cukinii
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
cukinia - 1 szt.
jajko - 1 szt.
cebulka zielona - 1/2 pęku
natka pietruszki - 1/2 pęku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo; bułka tarta do panierowania - 300 g
olej do smażenia - 250 ml
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu odcedzić i odsączyć na sicie następnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków na pure.
Cukinię obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasolić lekko i odstawić na 20 minut, jak puści sok odcisnąć w dłoniach i dodać do kalafiora. Dodać również posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko.
Doprawić pieprzem i solą do smaku. Wszystko razem wymieszać.
Formować kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podawać do drugiego dania, ale bardzo fajnie smakują jako samodzielna przekąska.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.