Tort na roczek
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 szt.
mąka tortowa - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
Krem:
śmietana 30 % - 800 ml
serek mascarpone - 250 g
śmietan fix - 2 opakowania
krem waniliowy - 1 opakowanie
mleko - 300 ml
dżem - 200 g
Poncz do nasączenia:
sok z cytryny - 1/2 szt.
cukier - 2 -3 łyżki
woda ciepła - 1/4 szklanki
ozdoby według uznania
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek, biała ubić na sztywną piane z dodatkiem soli dodając na przemian żółtka, cukier, mąki wymieszać z proszkiem i sodą. Delikatnie połączyć z masą jajeczną, ale już nie mikserem lecz łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min najlepiej (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, które nasączamy ponczem przygotowanym z wody soku z cytryny i cukru.
Krem śmietankowo-serowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. Do ubitej śmietany porcjami dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
Składanie tortu:
Spodni blat po nasączeniu smarujemy dżemem , nakładamy część kremu śmietankowego, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci blat dociskamy formując tort.
Cały tort smarujemy kremem waniliowym, boki obkładamy kryształkami z masy cukrowej (kryształki zrobiłam z resztek masy cukrowej co mi zostały). Górę dekorujemy według swojego uznania u mnie udekorowany jest różyczkami i listkami z masy cukrowej dzidziusiem na kocyku i jedynką (wszystko mojego wykonania) dodatkowo ozdobiony rozetkami z kremu śmietankowo-serowego + srebrnymi perełkami cukrowymi.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.