Chleb żytni na naturalnym zakwasie
Bożena1960Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, strączkowe, sezam, pszenica, żyto
Składniki:
mąka żytnia typ 2000 - 25 g
zaczyn; mąka żytnia typ 720 - 120 g
woda - 150 g
zakwas - 1,5 łyżki
Ciasto chlebowe; mąka żytnia typ 720 - 400 g
woda - 400 g
cukier - 2 łyżeczki
sezam - 2 łyżki
Dodatkowo; sezam do posypania lub słonecznik - 3 -4 łyżki
bułka tarta do formy - 3 łyżki
tłuszcz do wysmarowania foremek - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Soli dodać 2 płaskie łyżeczki.Można dodać sezam i słonecznik.
Sposób przygotowania:
I dzień: do szklanego naczynia wlewamy 25 g wody i 25 g maki żytniej typ 2000 mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godzony .
Czynność powtarzamy przez kolejne 5 dni.
Tak zrobiony zakwas gotowy jest do przygotowania zaczyny.
ZACZYN :
150 g mąki żytniej typ 720 połączyć z 150 g wody oraz 1,5 dużymi łyżkami przygotowanego zakwasu, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin.
CIASTO CHLEBOWE:
do całego zaczynu dodać 400 g maki żytniej typ 720 oraz 400 wody, 2 płaskie łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru, 2 duże łyżki słonecznika łuskanego lub sezamu wg uznania
Ciasto dobrze wymieszać przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką formy .
Posypać sezamem.
Piec około 55-60 minut w temperaturze 220 stopni , po 15 minutach zmniejszyć temperaturę o 10 -20 stopni.
Upieczony chleb gorący wyjąć z formy schładzać na kratce .
Pozostały zakwas 1 raz w tygodniu dożywić 1 porcją mąki i wody przechowywać w lodówce do kolejnego wypieku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.