Kluski zwane kopytkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
mąka pszenna - 300 g
sól - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami.
Kluska wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym.
Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.