Zupa krem z dyni
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, drożdże, nabiał krowi
Składniki:
papryka czerwona - 1/2 szt.
marchewki - 2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
bulion - 2 - 2,5 szklanki
pieprz mielony do smaku
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
masło klarowne - 3 łyżki
śmietana 30% - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Do zeszklonej cebuli dodać obraną oczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną paprykę czerwoną.
Dalej smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, dodać obraną, opłukaną pokrojoną marchewkę oraz obraną pokrojoną w kostkę dynie.
Smażyć około 10 minut.
Zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
Następnie lekko wystudzić i zmiksować.
Doprawić do smaku ( według uznania).
Całość połączyć ze śmietaną 30 % i wymieszać.
Podawać z groszkiem ptysiowym
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.