Deser galaretkowo - jogurtowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, nabiał krowi
Składniki:
woda gotowana gorąca - 400 ml
galaretka truskawkowa - 2 opakowania
woda gotowana gorąca - 600 ml
truskawki w syropie - 1 słoik
jogurt grecki - 400 ml
cukier puder - 2 łyżki
żelatyna spożywcza deserowa - 8 łyżek
galaretka cytrynowa - 5 łyżek
woda gotowana gorąca - 600 ml
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania + czas chłodzenia.Sposób przygotowania:
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 400 ml, przegotowanej gorącej wody.
Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, następnie przelać do leciutko natłuszczonych foremek serduszka i włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Truskawki odsączyć z syropu na sitku.
Syrop (200 ml) przelać do garnka dolać 600 ml wody i doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu wyłączyć i wsypać 2 galaretki truskawkowe, dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Do prostokątnej foremki lekko natłuszczonej włożyć truskawki, wlać rozpuszczoną galaretkę i włożyć na parę godzin do lodówki do stężenia.
Zagotować 600 ml wody, po zagotowaniu wyłączyć wsypać 8 łyżek żelatyny i 5 łyżek galaretki cytrynowe, mieszać tak długo aż żelatyna i galaretka się całkowicie rozpuszczą
Śmietanę kremówkę ubić ręczną trzepaczką dodając cukier puder, połączyć z jogurtem greckim.
Do masy jogurtowej stopniowo dodawać letnią żelatynę cały czas mieszając trzepaczką.
Tak przygotowaną masę jogurtową wlać na stężoną galaretkę i ponownie włożyć do lodówki.
Gdy masa jogurtowa będzie prawie stężałą ułożyć na niej serduszka galaretkowe i ponownie włożyć do lodówki.
Po stężeniu deser pokroić na kawałki według serduszek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.