Świąteczne śledzie
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
jogurt naturalny - 1/2 szklanki
majonez - 1 słoik
cebula czerwona - 2 szt.
natka pietruszki - 1/2 pęku
świeżo mielony pieprz do smaku
cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy, a jabłko po obraniu i wydrążeniu gniazda nasiennego kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy jogurt i majonez oraz doprawiamy cukrem i pieprzem świeżo mielonym.
Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Połowę pokrojonych śledzi przekładamy do salaterki, przykrywamy połową sosu , nakładamy pozostałe śledzie i przykrywamy pozostałym sosem.
Podajemy udekorowane natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.