Bułeczki z masełkiem czosnkowo - ziołowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
drożdże świeże - 30 g
mleko - 150 ml
masło - 80 g
sól - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
zioła prowansalskie - 1/2 opakowania
ząbki czosnku - 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
dodatkowo; jajko do posmarowania - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól.
Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne (pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formując wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą.
Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek
Rada;
Gdyby ciasto było za gęste dodajemy mleka,a jeżeli za rzadkie dosypać mąki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.