Bigos z pekińskiej kapusty
Bożena1960Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso, drożdże, wieprzowina
Składniki:
kiełbasa śląska - 400 g
boczek wędzony - 150 g
cebula - 1 szt.
marchewki - 2 szt.
pietruszka - 1/2 szt.
seler - 1/4 szt.
por kawałek
natka pietruszki - 1/2 pęku
koncentrat pomidorowy - 200 g
papryka słodka - 2 łyżeczki
papryka ostra - 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
bulion - 2,5 - 3 szklanki
Sposób przygotowania:
Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,natomiast pora kroimy w pół plastry.
Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na głębszej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, kiełbasę i podsmażamy.
Następnie dodajemy warzywa i smażymy około 5 - 8 minut razem.
Całość przekładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 - 30 minut.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.