Tort urodzinowy
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jaja - 6 szt.
mąka tortowa - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/3 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier drobny - 3/4 szklanki
Poncz:
woda letnia - 1/2 szt.
sok z cytryny - 1/2 szt.
cukier - 3 łyżki
śmietana 30 % - 1 litr
serek mascarpone - 500 g
cukier puder - 4 łyżki
śmietan fix - 2 opakowania
Dodatkowo:
rurki waflowe - 3 opakowania
koraliki srebrne cukrowe - 1/2 opakowania
żywe róże - 5 szt.
Sposób przygotowania:
Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Pamiętajmy o tym, że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski.
Przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić i przekroić na trzy krążki.
Poncz:
Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Krem śmietankowy z serkiem mascarpone.
Mocno schłodzoną kremówkę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem, a następnie z pozostałą śmietaną.
Składanie tortu:
Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie smarujemy czekośliwką własnej roboty, nakładamy część kremu śmietankowo-serowego rozsmarowując równomiernie.
Nakładamy drugi blat robimy to samo, nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy. Cały tort posmarować kremem śmietankowym, boki obłożyć rurkami waniliowymi obwiązać wstążką. Gorę udekorować rozetkami z kremu śmietankowego (trochę kremu zabarwiłam barwnikiem różowym na różowe rozetki). Udekorować żywymi kwiatami u mnie róże i koralikami cukrowymi srebrnymi. Najlepiej udekorować według swojego uznania.
Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc albo przynajmniej na kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.