Boczek świeży nadziewany
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
por (biała część) - 1 szt.
papryka czerwona - 1/2 szt.
masło klarowne - 1 łyżka
oliwa - 2 łyżki
oliwa do wysmarowania naczynia - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
majeranek duża - łyżka
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 3 szt.
czosnek - 4 ząbki
bulion - 100 ml
Dodatkowe informacje:
Boczek przygotowałam jako wędlinę i dodatek do pieczywa. Nadziałam go podsmażonym porem z drobno pokrojoną papryką czerwoną, wyszedł bardzo smaczny. Z dodatkiem musztardy i kiszonego ogórka smakuje wyśmienicie.Sposób przygotowania:
2 ząbki czosnku drobno kroimy i rozcieramy z solą. Takim czosnkiem z solą nacieramy powstały płat. Następnie smarujemy delikatnie musztardą. Na rozgrzanym maśle klarownym podsmażamy pokrojony por oraz oczyszczoną pokrojoną w nie za dużą kostkę paprykę czerwoną. Tak przygotowany przestudzony farsz rozkładamy w dwóch paskach na płacie. Płat ciasno zwijamy w roladę i obwiązujemy nitką kuchenną. Roladę smarujemy oliwą, posypujemy majerankiem oraz kolorowym pieprzem, dociskamy do mięsa. Pomiędzy nitkę wkładamy pokrojone w plastry pozostałe 2 ząbki czosnku.
Tak przygotowaną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Odkładamy na 1-2 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i wlewamy bulion, pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Podlewając co jakiś czas wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Po upieczeniu i wystudzeniu, nitkę zdejmujemy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.