Zupa krem z marchewki i groszku
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, strączkowe, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 3 szt.
groszek konserwowy - 1 słoik
cebula - 1 szt.
olej - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
bulion - 1/2 litra
pieprz świeżo mielony do smaku
imbir - 1,5 cm
gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
dodatkowo; śmietana 30 % - 100 ml
natka pietruszki kilka listków
grzanki z chleba - 200 g
Sposób przygotowania:
Do zeszklonej cebuli dodać obrane, opłukane i pokrojone warzywa oraz kawałeczek imbiru.
Smażyć kilka minut,następnie zalać rosołem tak by warzywa były zakryte i gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu przez ok 20 min.
Kiedy warzywa będą miękkie dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy (u mnie groszek z marchewką), całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gorący krem rozlać na talerze, następnie dodać grzanki i udekorować śmietaną i natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.