Sałatką z marchewki i pomarańczy na salacie
Bożena1960Rodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
marchewki - 4 szt.
rodzynki - 3 łyżki
sok z cytryny - 1/2 szt.
cukier - 2 - 3 łyżki
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
dodatkowo; liście sałaty zielonej kilka listków
Sposób przygotowania:
Marchewki po obraniu ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na kilka minut i odsączamy.
Do startej marchewki dodajemy pokrojoną pomarańczę, odsączone rodzynki oraz do smaku doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Do całości dodajemy majonez oraz jogurt naturalny gęsty i mieszamy do połączenia składników.
Sałatkę podajemy na liściach sałaty zielonej.
Taką sałatkę możemy podawać na śniadanie, czy obiad jak również na podwieczorek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.