Jajka w wiosennym sosie
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
rzodkiewka - 1/2 pęku
ogórki świeże krótkie - 2 szt.
sól do smaku
pieprz świeżo mielony
żółtka surowe - 2 szt.
musztarda - 2 łyżeczki
śmietana - 4 łyżki
jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, obieramy a następnie kroimy wzdłuż na połówki.
Połówki jajek układamy na liściach sałaty zielonej.
Szczypiorek siekamy jak najdrobniej, rzodkiewki kroimy w plasterki , ogórek zielony obieramy i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos ;
Surowe żółtka rozcieramy z musztardą i łyżką śmietany, nastąpcie dodajemy pozostałą śmietanę , jogurt naturalny oraz pokrojony ogórek , szczypiorek , rzodkiewkę oraz odrobinę cukru do smaku.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowanym sosem polewamy jajka na sałacie zielonej.
Podajemy z świeżym pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.