Pierniczki
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia 2023, Wigilia
Zawiera: miody, gluten, jajka, kakao, pszenica
Składniki:
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka
kakao - 2 łyżki
jajka - 3 szt.
cukier - 1/2 szklanki
przyprawa korzenna - 1 opakowanie
lukier:
białko - 1 szt.
cukier puder około - 3/4 szklanki
dekoracja według uznania
Dodatkowe informacje:
Dzisiaj pierniczki które trzeba tylko polukrować. Pierniczki bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a radość jedzenia wielka. Zamknięte szczelnie w pudełku przechowasz długo o ile nie zostaną skonsumowane.Sposób przygotowania:
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy partiami około 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Dekorujemy krótko przed świętami lub na drugi dzień. Udekorowane wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełka.
Rada:
Do pudełka wkładamy skórkę z jabłka, wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i są super miękkie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.