Sernik z mlekiem w proszku, na kruchym spodzie
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2 szklanki
mąka krupczatka - 1 szklanka
cukier puder - 3/4 szklanki
masło - 200 g
żółtka - 2 szt.
Masa serowa:
ser z wiaderka - 1 kg
cukier - 1 szklanka
jajka - 6 szt.
budyń śmietankowy - 2 opakowania
olej - 3/4 szklanki
śmietana kremówka 30 % - 200 ml
Polewa:
masło - 100 g
cukier drobny - 70 g
śmietanka lub mleko - 4-5 łyżki
Dodatkowo:
tłuszcz do smarowania blaszki - 1 łyżka
bułka tarta do wysypania blaszki - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Dzisiaj sernik, który lubią moi bliscy. Sernik upieczony na niedzielne popołudnie. Kruchy spód, puszysty środek no i polewa, czego trzeba więcej.Sposób przygotowania:
Składniki ciasta kruchego zagnieść na gładką jednolitą masę. Uformować w kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową.
Twaróg przełożyć do miski, zmiksować na gładką masę z połową cukru, żółtkami, śmietanką oraz proszkiem budyniowym. Do masy cały czas miksując wlewać stopniowo olej, następnie wsypać mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo pozostały cukier. Masę serową połączyć z ubitą pianą z białek już nie miksując tylko mieszając drewnianą łyżką. Spód blaszki wyłożyć ciastem, podziurkować widelcem i wyłożyć masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu polać polewą.
Polewa:
Masło podgrzewać razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru, dodać 4 łyżki śmietanki 30 % lub mleka wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.