Świąteczna babka o trzech smakach
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 100 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
masło - 200 g
margaryna - 50 g
jajka - 5 szt.
cukier drobny - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 3 łyżeczki
mleko - 120 ml
kakao - 3 łyżki
kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
czekolada deserowa - 150 g
śmietana 30 % - 60 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
sól - szczypta
bułka tarta do foremki - 2 łyżki
tłuszcz do foremki - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Masę połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami z dodatkiem soli.
Podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej dodać kisiel i wymieszać, a trzecią wymieszać z łyżką mąki pszennej.
Dużą foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Do tak przygotowanej foremki na spód wlewamy ciasto kakaowe, następnie z kisielem, a ostatnie białe. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około godziny czyli do 60 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie z dodatkiem śmietanki 30 %. Udekorować według uznania.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.