
Makowiec na kruchym spodzie

Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna (z czubkiem) - 2 szklanki
masło zimne - 200 g
żółtka jaj - 2 szt.
cukier - 3/4 szklanki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
śmietana 18 % - 2 łyżki
sól - szczypta
puszka gotowej masy makowe - 850 g
białka jaj - 2 szt.
duże jabłko starte na tarce o dużych oczkach - 1 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta - 3 łyżki
ulubione bakalie do masy makowej - garść
Dodatkowe informacje:
średniej wielkości blaszka, szklanka o poj. 250 ml.Sposób przygotowania:
Suche składniki na ciasto przełożyć do miski, dodać pokrojone w kawałki masło wymieszać do połączenia składników zagniatając, podczas zagniatania dodać żółtka jajek, śmietanę, cukier z cukrem waniliowym i rękoma zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą, jedną włożyć do zamrażarki, drugą schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wyjąć i wyłożyć nim spód średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Masę makową wyłożyć do miski, dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, bułkę tartą oraz opcjonalnie ulubione bakalie i na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać do połączenia składników.
Na przygotowany spód rozłożyć masę makową, na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę Po upieczeniu wystudzić. Makowiec można polać lukrem albo polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.