Jajka zapiekane w ziemniakach
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 szt.
masło - 2,5 łyżeczki
sól morska - 5 szczypt
pieprz świeżo mielony - 5 szczypt
dodatkowo: szpinak - 500 g
masło - 2 łyżki
ząbki czosnku - 2 ząbki
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Po ugotowaniu przeciąć część góry ziemniaka wzdłuż, wydrążyć część miąższu a środek każdego ziemniaka oprószyć solą,pieprzem i włożyć kawałek masła.
Następnie przełożyć do delikatnie wysmarowanego naczynia żaroodpornego ,do każdego ziemniaka wbić po jednym jajku, uważając aby nie uszkodzić żółtka.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na kilka minut ,aby białka się ścięły a żółtka były jeszcze rzadkie.
Szpinak oczyścić , opłukać i odsączyć ,następnie pokroić.
Na patelni rozpuścić masło ,dodać pokrojone drobno ząbki czosnku, lekko podsmażyć.
Dodać szpinak i podsmażać kilka minut , doprawiając do smaku solą ,pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Szpinak wykładamy na półmisek układając na nim gotowe ziemniaki.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Rada;
Do każdego ziemniaka dodajemy po 1 szczypcie pieprzu i po 1 szczypcie soli.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.