Wielkanocna babka z czekoladą
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
jajka - 3 szt.
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
olej - 1/3 szklanki
dodatkowo; czekolada deserowa - 100 g
lukier - 1/2 szklanki
mieszanka owoców kandyzowanych - 1/2 opakowania
Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać mleko, olej, dodać suche składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.
Czekoladę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy delikatnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułą tartą foremki na babkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę wyjąc z foremki , polać lukrem i udekorować mieszanką owoców kandyzowanych.
Czas przygotowania około 30 minut + czas pieczenia
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.