Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, nabiał krowi
Składniki:
jogurt naturalny gęsty - 800 ml
śmietana 18% - 600 ml
żelatyna spożywcza - 4 łyżki
cukier puder - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Czas przygotowania + czas chłodzeniaŻelatynę przygotować najlepiej według opisu na opakowaniu.
Ja i moi domownicy nie lubimy mocno ściętych deserów więc nie dodaję za dużo żelatyny.
Wielkość kek-sówki 36/17 cm.
Sposób przygotowania:
Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowałam dzień wcześniej).
Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jogurt naturalny gęsty mieszamy ze śmietaną 18 % i cukrem pudrem. Po wymieszaniu cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec pokrojone galaretki (z każdej galaretki odkładamy po trochę do dekoracji).
Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem większej kek-sówki.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu dekorujemy pozostawionymi galaretkami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.