Grochówka z podsmażonym boczkiem
Bożena1960Rodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, strączkowe, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
boczek wędzony - 8 plastrów
groch łuszczony około - 2 szklanki
ziemniaki - 3 - 4 szt.
liście laurowe - 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula - 1 szt.
olej - 2 łyżki
majeranek - 1 łyżka
zasmażka - mąka - 2 łyżki
masło - 3 - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Gdy mięso będzie miękkie dodać obrane, pokrojone ziemniaki, liść laurowy oraz majeranek.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać podsmażoną cebulę, pokrojoną, podsmażoną kiełbasę oraz przyprawić do smaku pieprzem i solą.
Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni. Gotową zupę zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Na talerz nalać grochówkę i dodać po 2 plasterki usmażonego boczku.
Udekorować natką pietruszki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.