Tarta warzywno - grzybowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka - 250 g
masło - 120 g
jajko - 1 szt.
sól - 1 szczypta
oliwa - 1 łyżka
woda - 2 łyżki
dodatkowo:
fasola - 500 g
farsz:
podgrzybki - 400 g
pomidory - 3 szt.
kalafior - 1/2 szt.
por - 5 cm
cebula - 2 szt.
ząbki czosnku - 3 ząbki
jajka - 2 szt.
śmietana - 170 ml
bazylia - 1 łyżeczka
tymianek - 1/2 łyżeczki
sól morska - 2 szczypty
pieprz świeżo mielony - 1 szczypta
oliwa - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.
W między czasie przygotować farsz.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć i pokroić.
Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę.
Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokuła, smażyć około 5-7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia.
Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby.
Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180-200 stopni jeszcze około 25-30 minut.
Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.