![Placki z ziemniaka, batatów i cukinii](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-11/17610-photo-main.jpg)
Placki z ziemniaka, batatów i cukinii
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
ziemniak większy - 1 szt.
bataty średnie - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
mąka pszenna - 5 łyżek
jajka - 2 szt.
olej do smażenia - trochę
Dodatkowe informacje:
Dzisiaj trochę namieszałam przy tych plackach, ale wyszły bardzo smaczne i szybko zniknęły z talerza. Użyłam dużego ziemniaka, bataty i cukinie.Sposób przygotowania:
Do masy dodać jajka, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, całość wymieszać i na koniec połączyć z mąką. Po dokładnym wymieszaniu porcje masy nakładać tworząc placek na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z jogurtem naturalnym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.