Krążki jabłkowe w cieście migdałowym
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
mąka pszenna - 1,5 szklanki
woda gazowana - 100 ml
mleko - 100 ml
sól - szczypta
cukier - 1 łyżeczka
płatki migdałów - 5 łyżek
olej do głębokiego smażenia - trochę
dodatkowo:
jabłka - 4 szt.
cynamon lub cukier puder do oprószenia - trochę
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy w całości. Gniazda nasienne usuwamy (wydrążamy łyżeczką). Następnie kroimy w krążki o grubości do 1,5 cm.
Ciasto:
Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, następnie żółtka miksujemy z cukrem, mąką, mlekiem, wodą mineralną gazowaną oraz proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek oraz z płatkami migdałów. Krążki jabłek zamaczać w cieście i smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu obsypać cynamonem lub cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.