Kaczka z kapustą czerwoną
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Zawiera: mięso
Składniki:
jabłka - 4 szt.
sól do smaku
majeranek - 2 łyżeczki
ząbki czosnku - 2 ząbki
gożdziki - 5 szt.
jabłka - 2 szt.
ocet winny - 1 - 2 łyżeczka
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Tak przygotowaną kaczkę nadziać obranymi ,pokrojonymi jabłkami wymieszanymi z majerankiem (pamiętajmy o tym aby majeranek rozetrzeć najpierw w dłoniach wydobyć aromat).
Kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami, następnie włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia polać kaczkę gorącą wodą i piec.
Gdy mięso nieco zmięknie pokroić na porcje i piec do miękkości.
Kapustę czerwoną poszatkować,zalać małą ilością wody doprowadzić do zagotowania.
Do kapusty dodać ocet winny lub jabłkowy, pokrojone jabłka, goździki oraz trochę tłuszczu z kaczki i soli do smaku.
Dusić do miękkości .
Kaczkę podawać z kapustą czerwoną i z kluskami albo z ziemniakami pure.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.