Kotleciki warzywno-pszenne
Bożena1960Rodzaj posiłku: lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, drożdże, żyto
Składniki:
pszenica - 200 g
chleb razowy kromek - 5 kawałków
cukinia - 500 g
cebula czerwona - 1 szt.
jajka - 2 szt.
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
cebulka zielona - 1/2 pęku
olej rzepakowy do smażenia - 5 łyżek
Sposób przygotowania:
Następnie dusimy ją na małym ogniu dobrą godzinę pod przykryciem.
Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia owijamy ścierką i odstawiamy na kolejną godzinę.
Ciepłą wodą zalewamy kromki chleba.
Obieramy marchewkę i cukinię , następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulkę zieloną kroimy w krążki.
Do ugotowanej pszenicy dodajemy odciśnięty chleb,pokrojoną cebulę i cebulkę zieloną, dodajemy startą marchewkę i cukinię (gdyby cukinia puściła sok należy ją odcisnąć).
Na końcu dodajemy jajka, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzany olej nakładamy nieduże porcje masy, smażymy najpierw pod przykryciem na nie wielkim ogniu około 5 minut, następnie obracamy i smażymy już bez przykrycia kolejne 3 -4 minuty do zrumienienia się kotlecików.
Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem ugotowanych jajek oraz oliwek czarnych.
Rada;
Można dodać ulubione zioła jeżeli ktoś lubi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.