Tort na 50 urodziny
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Krem - śmietana 30% - 600 ml
cukier puder - 3 łyżki
śmietan fix - 2
do nasączania - napar z kawy - 1/2 szklanki
różyczki z masy marcepanowej kilka
listki z masy cukrowej kilka listków
koraliki cukrowe kilka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, następnie ciągle miksując dodawać żółtka i cukier na przemian.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i z sodą powoli wsypywać do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przelać do do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu studzimy, następnie kroimy na 3 równe blaty, blaty nasączamy kawą dosłodzoną 1 łyżką brązowego cukru.
Krem ;
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem, a następnie łączymy z serkiem mascarpone.
Spodni blat czyli spód tortu smarujemy dżemem wiśniowym nakładamy część kremu, przykrywam 2 blatem również smarujemy dżemem, nakładamy cześć kremu i nakładam 3 ostatni blat.
Cały tort smarujemy kremem i dekorujemy według swojego uznania.
Ja udekorowałam różyczkami z masy marcepanowej swojego wykonania, koralikami cukrowymi , natomiast boki tortu obsypałam masą cukrową.
Masę cukrową wcześniej drobniutko kroję i suszę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.