Dynia w śmietanie
Bożena1960Rodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
papryka żółta, czerwona i zielona po - 1/2 szt.
cebula - 2 szt.
woda zimna - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
śmietana 30 % - 150 ml
sól - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 2 szczypty
cukier - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
pieprz świeżo mielony - 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,następnie przełożyć do rondla i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
Do podsmażonej cebuli dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę.
Podsmażać razem aż papryka zmięknie, dodać wodę i wymieszać.
Chwilę dusić na małym ogniu ,doprawiając do smaku świeżo mielonym pieprzem, startą gałką
muszkatołową oraz cukrem.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i utrzeć z solą.
Śmietanę 30 % rozbełtać z żółtkiem, czosnkiem oraz z sokiem z cytryny.
Wlać do rondla z dynią, wymieszać mocno podgrzać ale (nie gotować).
Podawać z pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.