
Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - kawałek
por - kawałek
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
Sos chrzanowy:
mąka pszenna - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
wywar z gotowania ozorków około - 2 szklanki
śmietana 30 % - 100 ml
chrzan tarty - 2- 3 łyżki
opcjonalnie - cukier - szczypta
Dodatkowe informacje:
Chrzanu dodać według swojego uznania. Szklanka o poj. 250 ml.Sposób przygotowania:
Na rozgrzane masło mieszając trzepaczką kuchenną wsypujemy mąkę, po połączeniu wlewamy bulion (u mnie z gotowania ozorków) oczywiście cały czas mieszając dodajemy również śmietanę. Całość doprowadzamy do zagotowania zmniejszając płomień ognia na najmniejszy, dodajemy chrzan tarty oraz szczyptę cukru, chwilkę gotujemy, cały czas energicznie mieszając do połączenia składników. Wyłączamy i sos gotowy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.