Pierożki z farszem z wątróbki
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
woda gorąca - 3/4 szklanki
masło - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
wątróbka - 500 g
cebula - 1 szt.
sół i pieprz do smaku
bułka tarta - 2 łyżki
olej do smażenia szt.
cebula podsmażona do polania pierożków - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Wątróbki oczyścić z błonek, opłukać, a następnie osączyć na sitku. Wątróbki oprószyć mąką a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i pokroić w większe kawałki. Jajka ugotować na twardo obrać ze skorupek.
Wątróbkę razem z jajkami i cebulą zmielić doprawić do smaku pieprzem i solą , dodać bułkę tatrą i dokładnie wymieszać.
Ciasto;
Z mąki, masła, jajka oraz wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować. Wykroić krążki. Na krążki rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Ugotowane pierożki wyjąc na talerz łyżką cedzakową, a następnie polać podsmażoną cebulką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.