Naleśniki z serem ,śmietaną i czekośliwką
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
woda mineralna - 250 ml
mleko - 250 ml
sól - 1 szczypta
olej do smażenia - 100 ml
Dodatkowo; twaróg półtłusty - 250 g
żółtko - 1 szt.
cukier do smaku
cukier waniliowy - 1/2 opakowania
masa śmietankowa; śmietana 30 % - 400 ml
cukier puder - 3 łyżki
śmietan fix - 2 opakowania
czeko śliwka swojej roboty - 1 słoik
Sposób przygotowania:
Miksujemy na gładkie jednolite ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto mieszamy i smażymy na natłuszczonej gorącej patelni cienkie naleśniki. (gdyby ciasto było za gęste dolać trochę wody a gdyby było za rzadkie dosypać odrobinę mąki).
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem waniliowym, żółtkiem jajka, śmietaną oraz doprawić do smaku cukrem.
Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem serowym, zwijać w rulon.
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fiksem. Ubitą śmietaną udekorować naleśnikowe rulony następnie polać śmietanę czekośliwką lub polewą czekoladową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.