Mój mocno bakaliowy keks
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cukier - 200 g
jajka - 2 szt.
mleko - 1 szklanka
masło lub margaryna - 120 g
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
dodatkowo; bakalie mieszane - 200 g
orzechy włoskie siekane - 1/2 szklanki
cukier puder - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Po rozpuszczeniu dodajemy cukier , ucieramy a następnie lekko studzimy.
Dodajemy jajka i ponownie ucieramy.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą , całość dokładnie mieszamy dodając dużo różnych bakalii oraz obrane drobno posiekane orzechy włoskie.
Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu keks oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy bakaliami.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.