• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyMój mocno bakaliowy keks
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Mój mocno bakaliowy keks

Mój mocno bakaliowy keks

Bożena1960

Rodzaj posiłku: ciasta

Kuchnia (region): polska

Specjalne: kuchnia tradycyjna

Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi

10 osób lubi to
6 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

60 min. 10 porcji

Składniki:

mąka pszenna - 450 g
cukier - 200 g
jajka - 2 szt.
mleko - 1 szklanka
masło lub margaryna - 120 g
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
dodatkowo; bakalie mieszane - 200 g
orzechy włoskie siekane - 1/2 szklanki
cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Masło lub margarynę rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
Po rozpuszczeniu dodajemy cukier , ucieramy a następnie lekko studzimy.
Dodajemy jajka i ponownie ucieramy.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą , całość dokładnie mieszamy dodając dużo różnych bakalii oraz obrane drobno posiekane orzechy włoskie.
Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu keks oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy bakaliami.
10 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    JAJA BIO (10 szt.) - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    MĄKA PSZENNA TORTOWA TYP 480 BIO 1 kg - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MLEKO ŚWIEŻE 2 % BUTELKA BIO 0,9 L - JASIENICA

    Więcej o produkcie na stronie

    MLEKO ŚWIEŻE 2 % BUTELKA BIO 0,9 L - JASIENICA

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PROSZEK DO PIECZENIA 12 g - AMYLON

    Więcej o produkcie na stronie

    PROSZEK DO PIECZENIA 12 g - AMYLON

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CUKIER PUDER TRZCINOWY BIO 400 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKIER PUDER TRZCINOWY BIO 400 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CUKIER TRZCINOWY BRĄZOWY DEMERARA BIO 500 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    CUKIER TRZCINOWY BRĄZOWY DEMERARA BIO 500 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • MARGARYNA BIO 250 g - ALSAN

    Więcej o produkcie na stronie

    MARGARYNA BIO 250 g - ALSAN

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • ORZECHY WŁOSKIE BIO 100 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    ORZECHY WŁOSKIE BIO 100 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SODA OCZYSZCZONA 20 g - VITAVEGAN

    Więcej o produkcie na stronie

    SODA OCZYSZCZONA 20 g - VITAVEGAN

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika Bożena1960

  • Zupa krem z dyni

     Bożena1960
  • Filet z kurczaka panierowany w amarantusie

     Bożena1960
  • Grochówka z podsmażonym boczkiem

     Bożena1960
  • Masełko łososiowe z natką pietruszki

     Bożena1960
  • Tort Komunijny

     Bożena1960
  • Rożki z warzywami i kiełbasą

     Bożena1960
  • Kluski zwane kopytkami

     Bożena1960
  • Schabowy podwójnie panierowany

     Bożena1960
  • Rosół z jajkami

     Bożena1960
  • Jajka zapiekane w ziemniakach

     Bożena1960
  • Coś al-a pizza

     Bożena1960
  • Mój tatar śledziowy

     Bożena1960
  • Szarlotka pod kratką

     Bożena1960
  • Kotleciki warzywno-pszenne

     Bożena1960
  • Sałatka warstwowa z papryką konserwową

     Bożena1960
  • Klopsy kalafiorowo - brokułowe

     Bożena1960
  • Sałatka z kapusty kiszonej i papryki czerwonej

     Bożena1960
  • Babki dwukolorowe

     Bożena1960
  • Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem

     Bożena1960
  • Doskonały sernik bakaliowy

     Bożena1960
  • Szaszłyki wieprzowe z warzywami

     Bożena1960
  • Ciasto marchewkowo-orzechowe z polewą i czeko śliwką

     Bożena1960
  • kotleciki mięsno -ryżowe

     Bożena1960
  • Pierożki warzywno - grzybowe

     Bożena1960
  • Moje pierwsze kokosanki

     Bożena1960
  • Deser jabłkowy

     Bożena1960
  • Kurczak zawijany w roladę

     Bożena1960
  • sos kurkowy z kurczakiem i serkiem śmietankowym

     Bożena1960
  • Szybka przekąska z tortilli szpinakowej

     Bożena1960
  • Naleśniki z serem i sosem owocowym

     Bożena1960
  • Sypana szarlotka

     Bożena1960
  • Kurczak pieczony na butelce z piwa

     Bożena1960
  • Barszczyk z wiśni

     Bożena1960
  • Tort na 50 urodziny

     Bożena1960
  • Sałata w śmietanie do obiadu

     Bożena1960
  • Zupa dyniowa z marchwią i ziemniakami

     Bożena1960
  • Torcik na 1 Komunię Świętą

     Bożena1960
  • Tort dla synowej

     Bożena1960
  • Sernik wiedeński

     Bożena1960
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami

     Bożena1960
  • Gulasz wieprzowy

     Bożena1960
  • Papryka faszerowana farszem mięsno - warzywnym

     Bożena1960
  • Ciasto z winogronami

     Bożena1960
  • Placuszki drobiowo - warzywne

     Bożena1960
  • Warzywna sałatka obiadowa

     Bożena1960
  • Brukselka w cieście z dodatkiem majonezu

     Bożena1960
  • Ciasto orzechowo - marchewkowe

     Bożena1960
  • Świąteczne jeżyki z jajek

     Bożena1960
  • Moje wielkanocne jajka

     Bożena1960
  • Ptysie z bitą śmietaną

     Bożena1960
  • Koktajl owocowy

     Bożena1960
  • Arbuzowy sorbet

     Bożena1960
  • Makaronowe muszle nadziewane serem feta

     Bożena1960
  • Zupa grzybowa na rosole

     Bożena1960
  • udka kurczaka w marynacie sojowej

     Bożena1960
  • Gulasz wieprzowy

     Bożena1960
  • Jabłkowy przysmak

     Bożena1960
  • Tarta warzywno - grzybowa

     Bożena1960
  • Kurczak w galarecie

     Bożena1960
  • Knedle ze śliwkami

     Bożena1960
  • Krążki jabłek w cieście biszkoptowym

     Bożena1960
  • Kaczka z kapustą czerwoną

     Bożena1960
  • Sałatką z marchewki i pomarańczy na salacie

     Bożena1960
  • Zupa krem porowo - serowa

     Bożena1960
  • Surówka z kapusty i pomidorów

     Bożena1960
  • Szybka surówka - sałatka obiadowa

     Bożena1960
  • Zupa szczawiowa

     Bożena1960
  • Żur na żeberkach, boczku wędzonym z grzybami

     Bożena1960
  • Walentynkowe deserki z truskawkami

     Bożena1960
  • Krokiety grzybowo - ziemniaczane

     Bożena1960
  • Szynka swojska Bożeny

     Bożena1960
  • Herbatka na zimowe wieczory

     Bożena1960
  • Deser galaretkowo - jogurtowy

     Bożena1960
  • Rolada makowa

     Bożena1960
  • Klopsiki z płotek w occie

     Bożena1960
  • Przekąska z ciasta francuskiego

     Bożena1960
  • Jajka w sosie koperkowym ze śmietaną

     Bożena1960
  • Szarlotka kakaowa z orzechami i nutką cynamonu

     Bożena1960
  • Sałatka makaronowa z brokułem

     Bożena1960
  • Wielkanocny pasztet wieprzowy

     Bożena1960
  • Ziemniaki z klopsami mielonymi

     Bożena1960
  • Wielkanocna babka z czekoladą

     Bożena1960
  • Koktajl dwukolorowy

     Bożena1960
  • Jajka nadziewane pastą z jajek, sera żółtego i szynki

     Bożena1960
  • jabłkowo-cynamonowe racuchy

     Bożena1960
  • Chleb na suchych drożdżach

     Bożena1960
  • Sałatka z młodej kapusty

     Bożena1960
  • Niedzielny rosół na mięsie

     Bożena1960
  • Chrupiące kulki z mielonego kurczaka

     Bożena1960
  • Kapusta czerwona Bozeny

     Bożena1960
  • Świąteczna sałatka śledziowa

     Bożena1960
  • Krucha szarlotka

     Bożena1960
  • sałatka z pekińskiej kapusty i marchewki

     Bożena1960
  • Roladki drobiowe z pieczarkami i mozzarellą

     Bożena1960
  • Udka z majonezem i keczupem

     Bożena1960
  • Jajka nadziewane pieczarkami i serkiem topionym

     Bożena1960
  • Omlet warzywny z ośmiorniczkami

     Bożena1960
  • Aromatyczny rosół na skrzydełkach

     Bożena1960
  • Kotlety z kalafiora i cukinii

     Bożena1960
  • Bułeczki z masełkiem czosnkowo - ziołowym

     Bożena1960
  • Faworki z ciasta francuskiego

     Bożena1960
  • Ciasto śliwkowe z płatkami owsianymi

     Bożena1960
  • Klopsy mielone z grzybami

     Bożena1960
  • Gruszki marynowane

     Bożena1960
  • Frużelina wiśniowa

     Bożena1960
  • Tort na 29 urodziny

     Bożena1960
  • Zielony koktajl warzywno - owocowy

     Bożena1960
  • Kurczak w warzywach podany z ryżem

     Bożena1960
  • Pulchne racuchy z jabłkami i żurawiną

     Bożena1960
  • Ciasto z owocami

     Bożena1960
  • Świąteczne śledzie

     Bożena1960
  • Dynia w śmietanie

     Bożena1960
  • Gulasz z grzybami leśnymi

     Bożena1960
  • Revani - tureckie ciasto z kaszą manną

     Bożena1960
  • Podstawowy przepis na naleśniki

     Bożena1960
  • Omlety/naleśniki z nadzieniem pikantnym

     Bożena1960
  • Miruna na brokuowo - ziemniaczany puree

     Bożena1960
  • Rolada indycza z farszem marchwiowo - serowym

     Bożena1960
  • Drobiowy pasztet z żurawiną

     Bożena1960
  • Leczo z dyni i pomidorów

     Bożena1960
  • Letnia sałatka

     Bożena1960
  • Kiełbasa biała zasmażana z kapustą i ziemniakami

     Bożena1960
  • Placki ziemniaczano - cukiniowe z warzywami

     Bożena1960
  • Serniczek na zimno

     Bożena1960
  • Schab w ziołach

     Bożena1960
  • Zupa szpinakowa z kalafiorem

     Bożena1960
  • Smaczne przekąski z tortilli

     Bożena1960
  • Omlet grzybowy

     Bożena1960
  • Sałatka ananasowa z selerem ,szynką i ........

     Bożena1960
  • Pasztet z grzybami leśnymi

     Bożena1960
  • Racuchy z kapustą biała

     Bożena1960
  • Prosta sałatka do obiadu

     Bożena1960
  • Owocowy koktajl

     Bożena1960
  • Grzanki z drobiową wątróbką

     Bożena1960
  • Deser jogurtowo - wiśniowy

     Bożena1960
  • Przekąski serowe

     Bożena1960
  • Tort na chrzciny

     Bożena1960
  • Kartacze z mięsem

     Bożena1960
  • Torcik Pavolova dla wnucząt

     Bożena1960
  • Kruchy placek ze śliwką

     Bożena1960
  • Drobiowe rolady ze szpinakiem

     Bożena1960
  • Ciasto marchewkowe z rodzynkami

     Bożena1960
  • Pyszny krem czekoladowy

     Bożena1960
  • Placki z kurczakiem i białą kapustą

     Bożena1960
  • Ciasto pleśniak

     Bożena1960
  • Racuchy na maślance z jabłkiem

     Bożena1960
  • Pasta na chleb z wędzonej makreli

     Bożena1960
  • Surówka z kapusty pekińskiej

     Bożena1960
  • Kruche ciasteczka z dżemem

     Bożena1960
  • Filety musztardowo - korzenne

     Bożena1960
  • Ciasto orzechowe z jabłkami

     Bożena1960
  • Rolmopsy z papryką czerwoną

     Bożena1960
  • Sałata z koperkiem w śmietanie do obiadu

     Bożena1960
  • Kotlety z kalafiora i cukinii

     Bożena1960
  • Koperkowe naleśniki z serkiem i łososiem

     Bożena1960
  • Roladki z mozzarellą i suszonymi pomidorami

     Bożena1960
  • Sałatka z kaszą ,burakami i tuńczykiem

     Bożena1960
  • Torcik z ciasta francuskiego

     Bożena1960
  • Leczo z cukinii z kiełbasą

     Bożena1960
  • Czeko śliwka tak jak nutella

     Bożena1960
  • Surówka z pekińskiej kapusty

     Bożena1960
  • Buraczany syrop na kaszel

     Bożena1960
  • Placki z cukinii

     Bożena1960
  • Placuszki z kurczaka z warzywami

     Bożena1960
  • Śledzie w zalewie octowej wg. przepisu mojej babci

     Bożena1960
  • Wędzone pstrągi

     Bożena1960
  • Sałatka z warzyw i ryżu

     Bożena1960
  • Ciasto bez wyrabiania

     Bożena1960
  • Aronia w cukrze

     Bożena1960
  • Gołąbki Bożeny

     Bożena1960
  • Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy

     Bożena1960
  • Zupa ziemniaczana z brukselką

     Bożena1960
  • Śledzie w majonezowym sosie

     Bożena1960
  • Ogórki zielone nadziewane mięsem

     Bożena1960
  • Zupa krem z marchewki i groszku

     Bożena1960
  • Pomidorowy krem z klopsikami

     Bożena1960
  • Zupa krem porowo - serowa

     Bożena1960
  • Pierożki z farszem z wątróbki

     Bożena1960
  • Sałatka z kalafiorem

     Bożena1960
  • Bigos z pekińskiej kapusty

     Bożena1960
  • Twarogowe oponki

     Bożena1960
  • Przysmak dla dzieci

     Bożena1960
  • Jabłka prażone do słoiczków

     Bożena1960
  • Kotlety mielone z różyczkami kalafiora

     Bożena1960
  • Sernik na spodzie z delicjami

     Bożena1960
  • Jajka w wiosennym sosie

     Bożena1960
  • Owsianka na mleku kokosowym

     Bożena1960
  • Potrawka z fasolki szparagowej z kiełbasą

     Bożena1960
  • Moje ciasto szpinakowe

     Bożena1960
  • Sałatka z kapusty kiszonej

     Bożena1960
  • Świąteczny schab z oliwkami i kalafiorem

     Bożena1960
  • Jogurtowo - śmietankowy kryształkowiec

     Bożena1960
  • Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

     Bożena1960
  • Szybki placek z jagodami

     Bożena1960
  • Serowe chrupki - mini pączusie

     Bożena1960
  • Kaczka zapiekana z jabłkami

     Bożena1960
  • Kefirowe deserki

     Bożena1960
  • Babka piernikowo -cynamonowa

     Bożena1960
  • Papryka faszerowana farszem mięsno - ryzowym

     Bożena1960
  • Sałatka warstwowa

     Bożena1960
  • Potrawka z kurczaka z dynią i warzywami

     Bożena1960
  • Golonko z owocami

     Bożena1960
  • Świąteczne makówki

     Bożena1960
  • Krokiety ze szpinakiem, jajecznicą i żółtym serem

     Bożena1960
  • Pyszny dżem śliwkowy

     Bożena1960
  • Sernik bez spodu

     Bożena1960
  • Baranki wielkanocne

     Bożena1960
  • Racuchy z jabłkiem na maślance

     Bożena1960
  • Drobiowe kotlety ziołowej panierce

     Bożena1960
  • Torcik dla wnuczki

     Bożena1960
  • Leczo warzywno - mięsne z pieczarkami i cukinią

     Bożena1960
  • Ogórki zielone nadziewane mięsem

     Bożena1960
  • Wielkanocne pisanki dla dorosłych

     Bożena1960
  • Miruna na brokuowo - ziemniaczany puree

     Bożena1960
  • Lekki deserek jogurtowy

     Bożena1960
  • Kurczak z imbirem i cynamonem

     Bożena1960
  • Pieczone pałki kurczaka do obiadu

     Bożena1960
  • Sok i dżem jabłkowo - śliwkowy z sokownika

     Bożena1960
  • Naleśniki z dodatkami

     Bożena1960
  • Gołąbki z kaszą gryczaną nie paloną

     Bożena1960
  • Placuszki z serków waniliowych

     Bożena1960
  • Naleśniki z serem ,śmietaną i czekośliwką

     Bożena1960
  • Warzywne kotlety

     Bożena1960
  • Wieprzowina nadziewana wątróbką drobiową

     Bożena1960
  • Sałatka kapuściana kolorowa

     Bożena1960
  • Zupa pieczarkowa z mięsem i śmietaną

     Bożena1960
  • Domowy przecier pomidorowy

     Bożena1960
  • Zupa krem brokułowo - cukiniowa

     Bożena1960
  • Pampuszki - pyszne placuszki

     Bożena1960
  • Chleb żytni na naturalnym zakwasie

     Bożena1960
Zobacz więcej przepisów
gosia56
gosia56 powiedział/a:
super
28.05.2019, godz. 17:22
annaeko
annaeko powiedział/a:
pyszne ciasto
05.06.2019, godz. 14:07
Nikita
Nikita powiedział/a:
Klasyczny pyszny keks
28.02.2020, godz. 20:21
aguchaka
aguchaka powiedział/a:
wyśmienity keks
05.05.2020, godz. 12:44
Stokrotka
Stokrotka powiedział/a:
Pyszne ciacho
29.09.2020, godz. 15:30
gosia56
gosia56 powiedział/a:
pyszny keks
03.12.2020, godz. 19:41

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Czekoladowe babeczki z buraczanym lukrem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 18 30 min
Libańska sałatka tabbouleh

Libańska sałatka tabbouleh

wegeweda
8 6 25 min
Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Konfitura bez cukru z czerwonej cebuli

Barbara Strużyna
7 10 65 min
Smalec z fasoli ze skwarkami

Smalec z fasoli ze skwarkami

wegeweda
6 5 30 min
Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

Sałatka warstwowa “pod pierzynką”

wegeweda
7 4 60 min
Cebulowe niespodzianki

Cebulowe niespodzianki

Dorota Woźniak - Twins Pot
23 22 120 min
Wegański bigos sylwestrowy

Wegański bigos sylwestrowy

wegeweda
5 6 180 min
Wegańska czekolada bez cukru

Wegańska czekolada bez cukru

Barbara Strużyna
9 7 25 min
Wegański domek z piernika

Wegański domek z piernika

Zuzanna Wiśniewska
10 14 180 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).